Ont-moeten

Blog 17 maart - 2021

Hoeveel ‘moet’ jij van jezelf?
En is dat altijd waar?
Wat zit erachter?
Wie zegt dat het moet?
Waarom doe je wat je doet?
Voor wie?

Ben jij je ervan bewust hoe vaak je zegt dat je iets ‘moet’? Wees eens alert wanneer je jezelf hoort zeggen: “Ik moet” en word dan even stil. Stel jezelf eens een van de bovenstaande vragen. Of vraag jezelf een af wat er zou gebeuren als je het helemaal niet zou doen. Is het echt noodzakelijk?
We leggen onszelf vaak ongemerkt veel druk op door te denken dat we van alles moeten. Maar past het NU op dit moment bij hoe je je voelt? Is NU het juiste moment om dit te doen? Of kan het ook op een ander moment?
Soms is het een goed besluit om jezelf ergens toe te zetten. Zeker wanneer je merkt dat je aandacht er steeds naar toe gaat, dat het allerlei gedachtepatronen bij je oproept en je er eigenlijk de hele tijd mee bezig bent. Ga er dan mee aan de slag met al je aandacht. En wees je bewust van hoe je dit doet. Wat neem je mee? Met welke houding begin je hieraan? Wanneer het voelt als een hele zware last dan zal je dit ook blijven ervaren tijdens het doen van deze activiteit. Maar wanneer je je gedachten hierover laat zijn voor wat ze zijn en je aandacht alleen maar richt op de activiteit zelf zonder hier iets van te vinden, dan is het gewoon een ervaring.
De activiteit op zichzelf is namelijk altijd neutraal, maar jouw gedachten over de activiteit zorgen voor een emotie en dus ook voor jouw interpretatie van de ervaring.
Wanneer je niet meer zoveel moet kom je dichterbij wat je wilt. En gehoor geven aan wat je wilt, komt weer neer op luisteren naar jezelf, vriendelijk zijn voor jezelf en goed voor jezelf zorgen. Echt in contact staan met jezelf en vandaar uit reageren in plaats van reageren op de omstandigheden geven je het gevoel dat je ècht leeft, dat je echt lééft.
Vanuit je authentieke zelf.
Dus wees je bewust en luister. Luister en leef!
Leef in het moment.

Liefs, Nathalie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs