Blog 15 november - 2020

Moeten of mogen?
Op welke toon praat jij tegen jezelf?
Hoeveel ‘moet’ jij van jezelf?

Veel mensen die ik spreek tijdens de training en coaching geven aan perfectionistisch te zijn en daar soms toch ook wel last van te hebben.
Perfectionisme kan een hele behulpzame eigenschap zijn.
Maar net als bij elke andere eigenschap is het wel belangrijk dat je blijft kijken naar de manier waarop je deze inzet. Het kan je helpen om te kijken naar je de dingen zo goed mogelijk zo kunnen doen.
Maar kan er ook voor zorgen dat je de lat steeds heel hoog legt, waardoor je deze eigenlijk nooit haalt met het bijbehorende gevoel van ‘nooit goed genoeg zijn’. Hierdoor worden we ook vaak steeds strenger voor onszelf en dit uit zich in de manier waarop we tegen onszelf praten.

Ik hoor vaak dat mensen het vrij makkelijk vinden om vriendelijk en bemoedigend te praten tegen vrienden, maar dat dit heel anders is wanneer het hunzelf betreft.

Wees je eens bewust van het effect van je manier van praten?
Hoe zou iemand anders reageren op deze strenge toon?

Het effect van jouw gedachten hebben direct effect op hoe je je voelt.
Ga maar eens na voor jezelf hoe het verschil zou voelen tussen:
‘Ik moet’ of ‘Ik mag’
‘Ik kan het niet’  of ‘Ik ga dit stap voor stap doen’

Vriendelijk tegen jezelf zijn kun je ook trainen! Waarom zou je het niet doen als je weet dat het gelijk een effect heeft op hoe je je voelt?
Ik nodig je daarom uit om je eens een hele dag bewust te zijn van de manier waarop je tegen jezelf praat. Wanneer je hoort dat het best streng is, kijk dan eens of je het kunt vervangen door een vriendelijkere variant.

Ik ben benieuwd wat je tegenkomt!

PS Zin om actief te oefenen met een vriendelijke houding? Deze oefen je 8 weken lang tijdens de mindfulnesstrainig. In januari gaan we weer van start! Kijk hier voor meer informatie over de training of hier voor de agenda.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs