Als je in het potje zit….

Blog 12 mei - 2021

Van de week hoorde ik deze uitspraak en ik vond dit zo’n leuke beeldspraak dat ik deze wel moest gebruiken voor mijn blog van deze week.
“Als je in het potje zit kun je het etiket niet meer zien”

We gaan zo vaak op in dat wat er gebeurt, wat we denken en wat we voelen, dat we ons er helemaal mee identificeren.
Je zit helemaal in ‘het potje’.
Waar ben jij gedurende de dag? Gedurende je bezigheden? Zit jij er ook helemaal in of sta jij af en toe nog aan de buitenkant zodat je kunt zien welke ingrediënten er eigenlijk in zitten?
Soms is het heerlijk om jezelf even helemaal te verliezen in iets. Als je dat doet doe het dan wel bewust!
Maar wanneer je wordt overvallen door emoties of overspoeld door allerlei niet helpende gedachten is het heel fijn dat je even uit het potje kunt stappen.
Hoe doe je dat?
Door eerst jezelf te trainen in het herkennen van de signalen. Door te erkennen dat je ergens helemaal in zit creëer je eigenlijk al een beetje afstand. Je bent niet meer helemaal geïdentificeerd met dat wat er gebeurt.
Vervolgens kun je proberen zonder oordeel waar te nemen. Hoe voelt het voor jou wanneer er veel emoties zijn? Waar voel je dat in je lijf? Hoe voelt het wanneer er veel denken is? Hierbij is het wel heel belangrijk dat je niet nog meer denken gaat creëren. Probeer zonder oordeel waar te nemen en te voelen. Hiermee bedoel ik zonder er iets van te vinden of het anders te willen hebben dan het NU is.

Mediteren heeft mij heel erg geholpen in het herkennen van patronen. Dat wat je tegenkomt tijdens het mediteren, oftewel even zitten met dat wat er op dit moment te ervaren valt, en hoe je hierop reageert is een afspiegeling van hoe je dit in het dagelijks leven doet. Het kan je dus veel inzicht en vervolgens handvatten geven hoe hiermee om te gaan.
En mediteren kun je leren! Het is niet moeilijk, kost niks, kan overal en altijd. Zelf heb ik het erg behulpzaam gevonden om op weg geholpen te worden met het oefenen. Misschien ook iets voor jou? Laat het me maar weten.

Dus vraag jezelf gedurende de dag eens af of je in het potje zit of dat je kunt lezen wat erop staat!

Liefs, Nathalie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs