Bewustzijn versus Bewust ZIJN; De essentie van mindfulness

Blog 25 oktober - 2023

Bewustzijn en Bewust ZIJN: twee termen die in de context van mindfulness en meditatie verschillende betekenissen hebben. We gebruiken ze beide.

Bewustzijn – De Stille Getuige

Bewustzijn verwijst naar het vermogen van de geest om gedachten, emoties, sensaties en de wereld om ons heen waar te nemen. Het is als de ‘stille getuige’ van alles wat er in ons innerlijke en uiterlijke leven gebeurt. Bewustzijn is als een schijnwerper die onze aandacht kan richten op verschillende aspecten van onze ervaring.

Tijdens de mindfulness meditaties oefenen we het bewustzijn om gewaar te zijn van de ademhaling, gedachten of fysieke sensaties en deze alleen waar te nemen zonder oordeel. Op deze manier ervaren we dat we niet onze gedachten, emoties of ons lichaam zijn, maar eerder degene zijn die ze opmerkt. Dit bewustzijn maakt ruimte voor zelfreflectie en inzicht.

Bewust Zijn – Het Actieve Element

Bewust ZIJN daarentegen gaat verder dan alleen waarnemen. Het is een actieve staat van aanwezigheid in het hier en nu. Bewust ZIJN houdt in dat we niet alleen observeren wat er gebeurt, maar dat we volledig betrokken zijn in het moment. Het betekent dat we aandacht schenken aan onze ervaring zonder oordeel.
Zien dat het gebeurt terwijl het gebeurt zorgt alweer voor ruimte en opent voor een nieuwe ervaring.

Bewust ZIJN helpt bij het cultiveren van een innerlijke rust. Het stelt ons in staat om op een open, vriendelijke en niet-kritische manier te reageren op wat we waarnemen, zowel binnen als buiten onszelf.

Het Samenspel tussen Bewustzijn en Bewust ZIJN

Het samenspel van deze twee zorgt er dus voor dat we niet alleen gewaar zijn van wat er is in het NU, maar dat we er met een bewuste vorm van aandacht bij aanwezig zijn. Oefen dus met het bewust zijn van je gedachten, gevoelens en fysieke sensaties. Vervolgens richten we onze aandacht met bewust ZIJN op datgene wat we waarnemen.

Wanneer je op deze manier oefent, tijdens meditatie en je dagelijks leven, zul je meer kalmte en veerkracht ervaren. Het stelt ons in staat om bewust te kiezen hoe we reageren op stress, emoties en moeilijkheden. In plaats van automatisch te reageren, kunnen we bewuste keuzes maken die bijdragen aan ons welzijn.

Dus kies ervoor om zowel te oefenen in het versterken van je bewustzijn maar ook zeker van bewust ZIJN.
Dit is met aandacht leven. Leven in het moment.

Liefs, Nathalie

Laat je me weten wat ik voor jou kan betekenen? Kijk eens op het aanbod op de website van trainingen en coaching. Misschien zit hier ook voor jou iets passends bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs