Eigenwaarde of eigen waarden?

Blog 24 mei - 2023

Eigenwaarde of eigen waarden.
Mooie woorden om eens over na te denken.
Hoe voelen deze voor jou?
Hoe zit het met jouw eigenwaarde? Hoe zie je jezelf?
Het kan je heel veel inzicht geven over hoe je met jezelf omgaat. Over hoeveel zelfcompassie er misschien wel is of juist niet zoveel….
Je kan het misschien ook wel afleiden uit de manier waarop je keuzes maakt.
Kies je makkelijk voor jezelf voor je eigen geluk of laat je je soms toch nog wel leiden door anderen.
Hangt je gevoel van eigenwaarde af van je omstandigheden? Heb je hoge verwachtingen van je jezelf en leg je de lat steeds heel hoog?

En wat zijn jouw waarden?
Heb je wel eens nagedacht over wat er voor jou belangrijk is?
Waarom doe je eigenlijk wat je doet?
Je waarden zijn je drijfveer. Als je weet wat er voor jou belangrijk is dan is het makkelijker om dat wat je doet steeds te toetsen aan je waarden. Past dit bij wat er belangrijk is voor jou.

En of je hier gehoor aan kunt geven is gekoppeld aan je mate van eigenwaarde. Wanneer je eigenwaarde niet in balans is zal je het heel lastig vinden om een leven te leven op jouw eigen voorwaarden.
Je zal dan steeds je geluk af laten hangen van een hoop factoren buiten jezelf. Omstandigheden zoals werk, relatie, familie en vrienden.

Dus wil je echt een leven leiden waarin je voelt dat je doet wat goed voelt voor jou?
Maak dan contact met wat echt belangrijk is voor jou.
Weet wat jouw belangrijkste eigen waarden zijn!
En vraag jezelf steeds af of dat wat je doet in lijn ligt hiermee.

En als je opmerkt dat je je eigenwaarde ophangt aan factoren buiten jezelf dan mag je gaan oefenen om in te zien dat je waarde bepaalt wordt door dat wat jij ten diepste bent, dat staat los van wat je kan, vindt en doet.
Bedenk maar eens hoe jij naar iemand kijkt van wie je onvoorwaardelijk houdt. Deze onvoorwaardelijkheid bestaat omdat het niet uitmaakt wat iemand doet, zegt, vindt, bezit, of kan. Het is er gewoon.
Dit mag er ook zijn over jezelf. Een intrinsiek gevoel dat jij ook bij jezelf mag ervaren. Ongeacht de omstandigheden ben jij precies goed zoals je NU bent.

Dus leef NU volgens jouw waarden en besef elke dag je eigenwaarde!

Liefs, Nathalie

PS Voel je dat je het lastig vind om volgens jouw waarden te leven of te voelen wat jouw eigenwaarde in de weg staat? Ik heb nog ruimte voor 1 op 1 coaching. Stuur me vrijblijvend een berichtje mocht je hierover even willen sparren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs