Grote schoonmaak

Blog 24 maart - 2021

Waar heb jij nog iets op te ruimen?
Misschien begin je wel in je huis. Je weet wat ze zeggen: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.
Maar ook in ons leven is het goed om schoon te maken. Dat wat niet meer dient overboord gooien en tijd maken voor iets heel anders.
Maar dan moet je wel eerst zien wat er moet gebeuren. “If you want to clean, you have to see the dirt first”
En hoe doe je dat dan? Voor mij begint het altijd in mijn hoofd. Mijn hoofd begint te ratelen, gaat ‘aan’. Helaas altijd op de momenten dat je dat niet wilt. Als je eigenlijk wilt slapen of lekker onder een warme douche staat. De afgelopen weken was het weer zover. Ja, ook ik heb daar last van. En zie ik het gelijk? Nee hoor, wanneer het iets nieuws betreft duurt dat bij mij soms ook even en kan ik er eerst helemaal in mee gaan. Maar ja, daar zijn we nu eenmaal mensen voor.
Daarnaast voel ik het ook in mijn lijf, als een soort onrust en soms gaat het op mijn schouders zitten. Alsof je letterlijk een last met je meedraagt.
Het is niet makkelijk om altijd alles onder ogen te komen. Net als met opruimen en schoonmaken, schuif je wel eens wat heen en weer en daarmee lijkt het weer even netjes. Op zoek naar een tijdelijke oplossing.
Maar er komt een tijd dat het echt even nodig is om grondig schoon te maken. En hoe doe je dat dan in je leven?
Gelukkig hoeven we hier niets ‘weg te poetsen’. Eigenlijk is het simpeler dan dat. Eigenlijk hoeven we alleen maar te erkennen wat er gebeurt, het vriendelijk opmerken zonder er iets van te vinden en het ruimte geven. Ruimte zodat het zich als het ware vanzelf opruimt! Hoe fijn is dat! Ging dat in je huis ook maar zo makkelijk hè.
Maar ik moet er wel bij zeggen dat het misschien simpel is, maar echt niet altijd makkelijk. Anders had je het al gedaan toch? Dus ook voor mij geld dat ik weer wat meer tijd mag nemen om ook dat wat niet zo leuk en prettig is aan te kijken. Ook voor mij niet mijn favoriete bezigheid…. Want zeg nou zelf, het is toch veel leuker om je de hele tijd blij te voelen? Maar wel nodig om weer verder te kunnen. Met een fris en opgeruimd gevoel.
Doe je met me mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs