Je hoeft niet alles te begrijpen om het te laten werken

Blog 26 januari - 2022

Weet jij precies hoe wasmiddel werkt?
Ik niet. Maar ik weet wel dat als ik het gebruik mijn was schoner uit de machine komt. Ook weet ik niet precies hoe radiogolven, elektriciteit of zwaartekracht werkt. Maar ik weet wel dat het er is en maak er dankbaar gebruik van.
We hoeven niet altijd alles te begrijpen om het te laten werken.

Dat geldt ook voor mindfulness en meditatie.
Je hoeft niet te proberen te snappen hoe het werkt.
Het is belangrijker om het vooral te gaan ervaren. Om de tijd te nemen om in jezelf te investeren.
Jezelf belangrijk genoeg vinden dat het een prioriteit is voor je.

Tennis leer je niet uit een boek en je weet niet hoe een appel smaakt als ik je dit vertel. Je zal het zelf moeten gaan ondervinden en ervaren.
Dat geldt ook voor mindfulness en meditatie.

Het is wel fijn om er iets van te weten en als je wilt leren en jezelf blijven ontwikkelen kan begeleiding hier ook bij helpen. Zo volg ik ook geregeld na- en bijscholing.

Ga eens ervaren hoe het is om een mindfulness oefening te doen.
En als je dit al vaker doet, daag jezelf eens uit en doe eens een keer een hele andere oefening, misschien een die je wat vaker laat liggen, omdat deze ‘minder prettig’ of ‘minder lekker’ is.
Want hoe was het ook alweer? Een mindfulness oefening hoeft niet prettig of lekker te zijn. Dat zou de ervaring wel kunnen zijn, maar heeft het niet tot doel.

Ik merk aan mezelf dat wanneer ik regelmatig oefen mijn hoofd rustiger is, minder ‘vol’ aanvoelt en ik veel meer ruimte ervaar.

Deel je jouw ervaring ook met mij?
Wat zijn voor jou de voordelen van het beoefenen van mindfulness/mediteren? Of wat zou je graag willen leren wat je nu nog niet ervaart?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs