Kaartenmaker en reiziger tegelijk

Blog 31 maart - 2021

Ik ben weer het boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’ van Brene Brown aan het lezen. Een heel inspirerend boek. Brene beschreef in een passage dat ze zowel de kaartenmaker als de reiziger zelf is. En zo voelt dat voor mij ook.
Met het geven van mijn training voel ik mij de kaartenmaker. Maar dat ik nu al een aantal jaren mindfulness training mag geven aan anderen betekent niet dat ik niet meer word geconfronteerd met uitdagingen.
Dus waar ik een route heb uitgestippeld om met mijn deelnemers te wandelen, ben ik zelf ook nog elke dag een reiziger.
Ik loop rustig met jullie mee en ervaar weer hoe het is om overspoeld te worden door gedachten, een druk hoofd te hebben en de wens om helemaal in het NU te zijn. De uitdaging blijft om vriendelijk te zijn, want ergens anders willen zijn of je anders willen voelen dan hoe het NU is zorgt alleen maar voor meer onrust. En hoewel de theorie bij mij zeer bekend is, is het elke dag leven hiervan echt niet makkelijk. Misschien nog wel uitdagender wanneer je je er echt bewust van bent?
Elke dag ga ik op zoek naar een route. Soms betrap ik mezelf erop dat ik op zoek ben naar de makkelijkste route of dat ik heel veel behoefte heb aan het gevoel van de mooiste route, terwijl dat niet de route is waar ik me op begeef.
Soms voelt het heel eenzaam en soms kom ik andere kaartenmakers tegen. Ik besef me elke keer weer dat het echt gaat om je eigen route bepalen. Net zoals ik mijn deelnemers voorafgaand aan mijn training niet kan vertellen hoe hun route eruit komt te zien kan ik dat ook niet voor mezelf. Hoe graag je ook, ik in ieder geval wel, wil weten wat er allemaal nog voor nodig is om ergens uit te komen en hoe lang het nog gaat duren.
Ook mij lukt het niet altijd om te genieten van al het moois dat aanwezig is, soms zie ik het ook even niet. Dan weet ik het wel met mijn hoofd, maar het voelt niet zo.
Wat ik dan doe? Mezelf de tijd geven om even niet oké te zijn en te voelen dat altijd alles in beweging is. Niets is voor eeuwig. Blijven wandelen en ervaren. Blijf aanwezig met je aandacht. Zie en voel wat er gebeurt en laat het gebeuren zonder het persoonlijk te nemen of het anders te willen hebben.
Hoe? Wandelen, wandelen, wandelen……
Wandel je een stukje met me mee?

PS Woensdagavond 7 april een kennismakingsworkshop voor degene die wat meer willen weten over mindfulness! 11 en 13 mei start er weer een 8 weekse training. Meer informatie vind je hier in de agenda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs