Kun jij praten en breien tegelijk?

Blog 10 november - 2022

Ik sta bij de kassa in de winkel om wat terug te brengen. De verkoopster is iets tegen me aan het vertellen terwijl ze de handeling aan de kassa verricht om het geld terug te storten. Ik merk op dat ze dit voor 1 van de 2 producten doet en zeg dit tegen haar. “Oh ja, ik zie het, praten en breien tegelijk hè”, zegt ze.

Hoe vaak doen we dit wel niet op een dag?
Herken je dat je met de ene activiteit begint en opeens heel iets anders aan het doen bent. Je ziet weer waar je mee was begonnen en denkt bij jezelf: oh ja, dat was ik aan het doen. Iets eten en ondertussen iets kijken of lezen. Een gesprek met iemand voeren en ondertussen toch even naar dat berichtje op je telefoon kijken. Je bent bezig met iets en iemand begint iets tegen je te vertellen en je reageert wel, maar je hoort het eigenlijk niet. Of iets opzoeken op internet en ineens helemaal verdwaald zijn.

Waar je aandacht is daar ben je!
Je kunt trainen om te zien waar je aandacht is. Opmerkzaam zijn en er bewust voor kiezen waar je je aandacht op richt. We beschikken allemaal in meer of mindere mate over de cognitieve vaardigheid ‘aandachtsverdeling’. Zo zijn onze hersenen in een bepaalde mate in staat om verschillende taken tegelijk uit te voeren, maar dit heeft beperkingen. (www.cognifit.com) Het is dus niet echt tegelijk, maar eerder snel kunnen wisselen van de ene taak naar de andere.
We kunnen autorijden en naar de radio luisteren. Aan tafel zitten met elkaar en dan tijdens het eten een gesprek voeren.
Maar zet jij misschien ook de radio zachter in de auto wanneer je bijna op de plaats van bestemming bent aangekomen maar je moet even goed opletten? Of is je bord ineens leeg wanneer je aandachtig met iemand in gesprek bent tijdens het eten?
Hoe vaker we handelingen doen hoe minder we hierover na hoeven te denken. Het kost ons brein steeds minder energie. Het gaat op de automatische piloot. Best lekker af en toe.
Maar kan ook een valkuil zijn. Net als de verkoopster in de winkel die met haar aandacht bij het vertellen van het verhaal was en niet helemaal bij de handeling op de kassa.

Train je opmerkzaamheid en je aandacht. Zie of je er echt bij bent.
Wees echt aanwezig, bij alles wat je doet.
Het is niet alleen efficiënter om handelingen met bewuste aandacht te doen, maar ook fijner.
Het klinkt misschien gek, maar met bewuste aandacht kun je vervelende ervaringen beter aan. Doordat je er echt bent gaat het niet met jou aan de haal. Je geeft het bestaansrecht.
De fijne ervaringen worden intenser en blijven langer aanwezig. Hierdoor kun je meer genieten van de mooie dingen wanneer je deze met veel aandacht doet!

Zo kun je steeds meer leven in het moment.

Liefs, Nathalie

PS. Wil jij ook je aandacht trainen? Op woensdagochtend kun je komen oefenen! Kijk hier voor meer informatie. Wil je de 8-weekse mindfulness training volgen? De data voor januari zijn gepland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs