Mentaal sporten

Blog 21 april - 2021

Regelmatig zie en hoor ik dat meditatie wordt gebruikt als tool om een bepaald gevoel of gemoedstoestand te krijgen. Dat het als een doekje voor het bloeden wordt ingezet. Een moment om in weg te dromen of op zoek te gaan naar een gevoel van ontspanning.
Op deze manier heb je misschien tijdelijk een prettig gevoel, maar wanneer je weer verder gaat met je dagelijkse bezigheden ben je weer terug bij af.
Hoe belangrijk vind jij je mentale gezondheid? Hoeveel tijd besteed jij hieraan?
Voor mij begint alles bij de binnenkant. Wat heb je aan een gezonde en mooie buitenkant wanneer je je mentaal niet goed voelt?
Ze zeggen wel eens schoonheid komt van binnenuit. Ik denk ook echt dat het zo werkt. Wanneer je lekker in je vel zit straal je dat niet alleen uit, je gaat er ook naar handelen. En dat heeft weer effect op je buitenkant.
Het gaat alleen niet vanzelf. Het kost tijd, discipline en vriendelijkheid naar jezelf.
Jouw denkwereld creëert je gevoelswereld en je beleving van de buitenwereld.

Maar hoe ziet jouw denkwereld eruit?
Wanneer je zelf in de achtbaan zit is het maar moeilijk om te zien wat er allemaal gebeurt, maar wanneer je er naast staat en je kunt er van een afstand naar kijken dan zie je pas wat er werkelijk is.
Zo is dat ook met mediteren. Je kunt pas opmerkzaam zijn als je dit traint. Je kunt pas inzicht krijgen in je patronen wanneer je de tijd neemt en bereid bent om te kijken. Van een afstand.

Mediteren gaat niet over wegdromen of even lekker een momentje ontspannen. Mediteren gaat over durven de tijd te nemen en te voelen hoe het NU met je is. Om te zien hoe je reageert op omstandigheden. Dat wat je ‘ziet’ tijdens het oefenen is een weerspiegeling van hoe je in het dagelijks leven omgaat met dat wat je op je pad krijgt.
En wanneer je dan de tijd neemt voor je mentale spieren en vriendelijker wordt voor jezelf zou dit wel eens een positief effect kunnen hebben op je buitenkant. Misschien ga je andere keuzes maken, meer rust nemen of beter voor jezelf zorgen.
Mediteren is niet moeilijk, je hoeft er niet voor naar een klooster en het hoeft geen uren van je tijd te kosten.
Maar je moet het wel doen! Het liefst met wat instructies, zodat je weet op welke manier je kunt oefenen en je niet vervalt in het wegpoetsen van ongemakkelijkheden of wegdromen.

Laat je mij weten hoe jij mediteert? Of misschien zou je wel wat tips willen ontvangen?
Of misschien wil je zelf lekker aan de slag en verschillende manieren leren om te mediteren en inzicht krijgen en jouw denkwereld? Dan kun je natuurlijk ook meedoen met de mindfulness training van 11 of 13 mei!
Kijk hier voor meer informatie of stuur me een bericht.


Liefs, Nathallie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs