Met aandacht aanwezig in elk moment

Blog 23 maart - 2022

Zo’n fijne feedback op de mindfulness training: “Ik heb geleerd om met aandacht in een moment te zijn. Of het nu de afwas is of een moeilijke situatie.”
Wanneer ik dat lees word ik blij, want het is precies wat het is.
Zelf kiezen of je aanwezig bent in een moment in plaats van je aandacht maar zijn eigen gang te laten gaan en overal en nergens naartoe te laten dwalen.
Pas wanneer je weet hoe het werkt kun je zelf kiezen.

Tijdens de training oefen je veelvuldig in het dagelijks leven. Zo worden zelfs activiteiten als afwassen, koffie zetten of handen wassen hele bijzondere ervaringen.
En die moeilijke situaties? Die zijn en blijven er nog steeds, maar in plaats van te reageren op jouw automatische piloot kun je nu met aandacht aanwezig zijn bij de ervaring en kiezen hoe jij hierop wilt reageren.
Je kunt echt leren anders om te gaan met situaties die op je pad komen.

Op deze manier heeft het integreren van mindfulness in het dagelijks leven er voor mij voor gezorgd dat ik het gevoel heb ik dat er echt ben. Dat ik aanwezig ben met alles wat ik doe en met elke interactie die ik met anderen heb. Dit geeft me een gevoel van rijkdom.
Doordat ik met aandacht aanwezig ben bij de ervaring ‘ben’ ik het niet meer, maar ‘is’ het er.
Zo ‘ben’ ik bijvoorbeeld dus niet meer verdrietig, maar ‘is’ er verdriet. En zo omgaan met ervaringen geeft me een gevoel van vrijheid.

Het is niet moeilijk om te leren, maar je moet het wel ‘DOEN’ om het te ervaren. Alleen erover lezen is niet voldoende. Dus wil je zelf ook meer mindful zijn? Ga het toepassen.
Kom bij mij de training volgen in Wognum of Enkhuizen! We starten volgende week weer.
Liever online omdat je niet in de buurt woont? Laat het me weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs