One day….

Blog 17 februari - 2021

Deze tekening van Charlie Mackesy raakte me.
Ik houd van knuffelen, maar in deze tijden wordt er niet zoveel meer geknuffeld. Ik vroeg me dan ook af wat voor effect dit op mij zou kunnen hebben en op andere mensen. Zo weet ik dat een baby niet kan overleven zonder aanraking. Dat betekent dat het toch wel een belangrijk onderdeel is van hoe we met elkaar omgaan en wat we als mens nodig hebben.

Waarom is die aanraking eigenlijk zo belangrijk?
Knuffelen zorgt voor het hormoon oxytocine. Dit hormoon zorgt voor een lagere bloeddruk en vermindert het stresshormoon cortisol.
Wist je dat het zelfs al gebeurde met een kortstondige aanraking? Bijvoorbeeld even die hand op je schouder voelen.
Het zorgt er dus letterlijk voor dat we minder last hebben van stress en dat wanneer we stress ervaren deze hormonen sneller uit ons lichaam verdwijnen. Oxytocine activeert zogezegd het parasympatisch zenuwstelsel, wat ervoor zorgt dat we ontspannen.
Ook zorgt oxytocine voor een gevoel van verbondenheid en veiligheid.
Juist die zaken die we in deze tijd niet altijd ervaren.
Wanneer we ons zorgen maken, het even niet meer zien zitten of last hebben van vermoeidheid ervaren we meer stress. Dit heeft vervolgens ook weer impact op ons immuunsysteem.

Het is dus heel belangrijk dat je gaat kijken op wat voor manier je je parasympatisch zenuwstelsel kunt activeren en je meer kunt ontspannen.

Ik help je vast op weg met een aantal tips. Ga lekker bewegen en het liefst naar buiten. Heb je een huisdier? De wetenschap heeft aangetoond dat het aaien van huisdieren ook oxytocine produceert.
Ook het uitspreken van aanmoedigende woorden en complimenten naar een anderen is van invloed op je stressniveau.
En last, maar zeker niet least mediteren! Van mediteren kun je je ook heel ontspannen voelen. De ontspanning van de meditatie is niet het doel, maar kan wel het effect zijn.

Dankjewel dat je er bent en de tijd neemt om mijn blog te lezen!
Ik geef je een hele dikke knuffel en hoop je gauw weer te ontmoeten.

Liefs, Nathalie

PS Wil je leren mediteren? Misschien is de mindfulness training een mooie start voor jou? Kijk hier voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs