Quieting the mind

Blog 7 februari - 2024

Hoe doe je dat toch?
Door misschien eerst te beseffen dat een stille ‘mind’ onmogelijk is. Pas als de mind ermee ophoudt, zal het stil zijn. Toch hebben we het wel vaker over het concept ‘quieting the mind’. Dat lijkt toch te impliceren dat er een mogelijkheid is?

We hebben zo’n 80.000 gedachten op een dag. (En het gros hiervan is ook allemaal hetzelfde….) Wat een drukte in die bovenkamer. Als je toch al deze gedachten serieus zou nemen en op elke gedachte zou reageren… Dat zou echt vermoeiend zijn. Zo kan het soms wel aanvoelen, wanneer je mind maar door blijft gaan….

Gedachten komen en gaan; daar hoef je niets voor te doen. Je hoeft ze eigenlijk niet eens serieus te nemen. Zeker niet allemaal.

Ik zeg altijd tegen de mensen die meer mindful willen leven: een stil hoofd krijg je niet van mindfulness, maar je leert wel anders omgaan met alles wat er in je hoofd omgaat. Je hoeft namelijk geen last te hebben van deze gedachten. Ze komen en gaan toch wel. Laat het dan een keuze zijn of je er iets mee doet en of je ze gelooft.

Er is een mooie videoserie die ik graag met jullie deel. Het zijn 4 korte video’s (in het Engels) van een aantal zeer ervaren professionals die ik al een tijdje volg en waar ik nog steeds veel van leer:
“A mindful and kind approach to quieting your mind”

Ga eens oefenen met het observeren van je gedachten.
Soms word je helemaal meegenomen en soms kun je een gedachte voorbij zien gaan.
Hoe vaker je dit doet hoe meer je ruimte kunt ervaren. De ‘ruimte’ tussen de gedachte en dat wat gewaar is van de gedachte. De opmerkzaamheid. Het bewustzijn dat gewaar is van het komen en gaan van gedachten.

En dat geeft rust! Je hoeft dus niet van je gedachten af om rust te kunnen ervaren. Zelfs met de aanwezigheid van al deze gedachten is dat mogelijk.

PS. Wil je handvatten ontvangen om dit te doen? Begin maart start ik weer met de 8-weekse training. Dan kan je met begeleiding elke dag oefenen om dit oefenen eigen te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs