To feel or not to feel…

Blog 26 mei - 2021

Wat vind jij erger een intens gevoel of de afwezigheid ervan? Als het iets leuks is willen we genieten van het gevoel en het zo lang mogelijk ervaren, maar wanneer er iets onprettigs gebeurt willen we liever niet voelen of dat het zo snel mogelijk voorbij gaat.
Helaas lukt allebei niet. Het gevoel komt op en is er gewoon.
Het gevoel volgt je gedachten. En wanneer je niets zou doen heeft de reactie van je emotie in je lichaam maar 90 seconden nodig om door je systeem heen te gaan. (Als je hier meer over wil weten zoek dan maar eens op 90 second rule dr. Jill Bolte Taylor)
Nu werkt dat over het algemeen bij ons niet zo. Wij zijn heel goed in staat om heel lang onze emoties te ervaren of er ‘in te blijven hangen’. Ik had het zelf van de week ook nog. Ik werd wakker met een gedachtestroom die zorgde voor onrust. Zo erg dat het een zenuwachtig gevoel creëerde in mijn lichaam. Ik voelde mijn hartslag verhogen en een naar gevoel in mijn buik. Elke keer dat ik nieuwe gedachten had kreeg dat zenuwachtige gevoel een extra impuls. Het effect van mijn gedachten was heel goed voelbaar. En toch lukt het niet om het te stoppen. Waarom niet?
Omdat ik ervan af wilde. Ik had zo’n enorme weerstand tegen het gevoel en allerlei oordelen over mezelf waarom ik dit ‘liet gebeuren’. Ik zou toch beter moeten weten/kunnen…
Pas toen ik, zonder oordeel, kon benoemen voor mezelf wat er gebeurde en dit echt kon laten zijn voor wat het was kreeg het de kans om door het systeem heen te gaan. Ook zorgde ik ervoor dat ik de stroom aan gedachten niet opnieuw voedde. Soms helpt het om heel bewust andere gedachten te denken.
“Feel the thing you don’t want to feel. Feel it and be free”
Ook al is het niet fijn het is wel het beste wat we kunnen doen. Ervaar wat er te ervaren valt.
Besef dat het eigenlijk niets meer is dan een reactie op je gedachten. En zijn die gedachten waar? Is er echt NU iets aan de hand? Het probleem is dat we met onze gedachten terug gaan naar het verleden of naar de toekomst. Meestal is er in het NU geen probleem.
Hopelijk kun je hier iets mee wanneer je het gevoel hebt dat je wordt overspoeld door emoties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs