Waar leef jij?

Blog 9 februari - 2022
Afbeelding Psychologie Magazine

Ik heb het veel over ‘leven in het moment’ en waarom je dat zou kunnen oefenen.
Een plaatje als deze kan hierbij helpen om inzichtelijk te maken voor jou wat er gebeurt wanneer je gedachten uitgaan naar het verleden of naar de toekomst.
Nu wil ik wel een kanttekening plaatsen bij deze afbeelding. Ik zie hierin niet het terugdenken aan fijne momenten of alvast genieten van iets dat komen gaat.
Dit levert vaak fijne gevoelens op en dat is natuurlijk ook helemaal prima!

Het is ook niet haalbaar om de hele dag in het NU te zijn. Je hoeft niet van het verleden of de toekomst af.
Het heeft allemaal ‘zin’ en kunnen we voor ons laten werken. Zo is het goed dat we leren van alles wat we meemaken en we onszelf kunnen behoeden voor ‘gevaar’ in een volgend moment. Als we ons een keer gebrand hebben aan vuur zullen we de volgende keer toch wat beter opletten om dit te voorkomen.
Alvast denken aan de toekomst om je goed voor te kunnen bereiden en zaken te organiseren is ook heel behulpzaam. Er moeten nou eenmaal bepaalde zaken vooraf geregeld worden.

Wat ik vooral veel oefen en anderen probeer te leren is om ‘aanwezig’ te zijn, om aandacht te hebben voor het NU. Dat wil zeggen wat gebeurt er NU in dit moment in jou. Waar leef je? Waar gaat je aandacht naar uit? Want pas wanneer je je beseft dat je misschien bezig bent met dingen waar je NU helemaal niet mee bezig hoeft te zijn dan kun je er bewust voor kiezen om bewust met je aandacht terug te keren naar het NU. En dat is helemaal niet ingewikkeld, maar niet altijd makkelijk.
In het NU als altijd iets waar je je aandacht op kunt richten. Ben je iets aan het doen? Gebruik dan je zintuigen om echt te weten wat je doet terwijl je het doet. Ook je lichaam en adembeweging zijn altijd in het NU. Daar kan je dus ook je aandacht even op richten. Voelen dat je staat/zit/ligt of je in- en uitademing volgen.

Dus wees je bewust van waar je aandacht is. Ben je aanwezig in gedachten in het verleden of de toekomst? Is dat omdat je hiervoor hebt gekozen omdat het je op dit moment verder helpt? Dan is het helemaal prima! Heb je hier niet voor gekozen en dient het je niet? Wees je gewaar van het NU en richt je aandacht op je activiteit, lichaam of ademhaling!

Leef bewust, leef met aandacht, leef in het moment.

Ik wens je een mooie dag.

Liefs, Nathalie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs