Wat is vrijheid voor jou?

Blog 5 mei - 2021

Hoe voelt vrijheid voor jou? Wanneer voel je je echt vrij?
Als je aan mij zou vragen hoe ik me het liefst wil voelen dan is vrij waarschijnlijk het nr 1 antwoord. En voor mij is dat dus een gevoel. Me vrij voelen in dat wat ik doe, het gevoel hebben dat ik alles kan doen en zijn wat ik wil.
Wanneer ik dit gevoel zou koppelen aan de omstandigheden an kan ik een heleboel voorwaarden opnoemen waar ik NU nog niet aan voldoe en dan lukt het me nooit om me vrij te voelen.
Zoals Viktor Frankl zo mooi omschreef kunnen ze je alles afnemen behalve je reactie.
Dit betekent dat in welke omstandigheden je je NU ook bevindt je zelf nog altijd bepaalt hoe je hiermee omgaat.
Misschien zijn de omstandigheden NU niet zoals je zou willen, maar besef je dan dat je zelf kunt kiezen hoe je je NU wilt voelen. Je gedachten over de situatie creëren je gevoel. Hoe meer je iets niet wilt, hoe meer weerstand je creëert. Wanneer je de omstandigheden laat zijn voor wat ze zijn zonder hier iets van te vinden geef je het de kans om te veranderen. Gewoon, als vanzelf, zonder moeite, omdat alles verandert. Niets blijft eeuwig hetzelfde. Alles is in beweging. Je hoeft niet altijd hard te werken of iets te doen. Soms kun je door te ZIJN en te ervaren ruimte maken.
Wanneer je al op weg bent en al enigszins het gevoel van vrijheid ervaart dan zou je kunnen proberen dit gevoel te vergroten. Door te voelen hoe vrij je je NU al voelt. En hoe fijn dat is en misschien ook wel een bepaalde vorm van ‘excitement’ voelen van hoe vrij je je zou kunnen voelen. Dus niet richten op wat er nu nog niet is, maar op wat er NU al wel is en wat er nog allemaal zou kunnen komen als alles mogelijk zou zijn!
Wanneer je niet gehecht bent aan omstandigheden en niet je geluk laat afhangen van externe factoren kun je jezelf trainen om je altijd en overal, no matter what, vrij te voelen!
Makkelijk? Nee. Mogelijk? Zeker

Ga jij oefenen met het ervaren van jouw ultieme vrijheid? Laat je me weten hoe jij dat doet?

Liefs Nathalie

2 reacties op “Wat is vrijheid voor jou?”

 1. marjon schreef:

  Mooie visie op vrijheid en wat vrijheid betekent voor jou. Het inspireert mij, omdat het 1 van mijn 5 kernwaarden is. Nu ik mijn 5 kernwaarden aan het uitwerken ben, ging ik op zoek-met de vraag; wat betekent vrijheid voor mij? Zodoende kwam ik bij jouw blog! Erg fijn om te lezen!

  • levenmoment schreef:

   Hoi Marjon,
   Dankjewel voor je reactie!
   Vrijheid is inderdaad ook een van mijn kernwaarden. Wat mooi dat je hiermee bezig bent.
   Wanneer je je bewust bent van je waarden kun je hier naar gaan leven en makkelijker bijsturen.

   Ik ben benieuwd hoe je verder gaat met het uitwerken van je waarden! Veel plezier hiermee en wellicht hoor ik nog eens hoe het je vergaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs