Emoties kosten geen energie, wel de weerstand

Blog 14 september - 2022

We zijn gemaakt om met emoties om te gaan. Maar misschien hebben we in al die jaren onze eigen maniertjes gevonden om deze te omzeilen. Misschien wel om deze te negeren, niet meer te voelen of te proberen om te buigen naar iets positiefs.
Wanneer je het gevoel hebt dat je op iets of iemand ‘leegloopt’ zou je jezelf eens af kunnen vragen wat er dan precies gebeurt. Je zegt hiermee dat omstandigheden of anderen verantwoordelijk zijn voor jouw gevoel.
Maar kan dat echt?
Waar of beter gezegd bij wie vindt de interpretatie, invulling, ervaring, emotie plaats?
Bij de omstandigheid of de ander? Of bij jou?
Kan het zijn dat het iets in jou raakt?

Jij bent echt de enige die verantwoordelijk is voor wat er in jouw binnenwereld gebeurt.
Dat betekent dus ook dat jij degene bent die dit kan veranderen! Hoe fijn is dat?
Je hoeft dus nooit meer omstandigheden of mensen te mijden. Zij zijn het namelijk niet die jouw energie ‘opslurpen’. Dat doe je zelf.

Alles wat er in jouw bewustzijn komt is een ervaring. Niets meer dan dat. Het heeft geen lading. Het is wat het is. Pas wanneer jouw ik-je zich er mee gaat bemoeien komt er een reactie. Of dan dan bewust of onbewust is dat maakt niet uit. We hoeven ook niet te achterhalen waar het vandaan komt en waarom het gebeurt. In het NU is er een ervaring.
Alleen wanneer we bedenken dat de ervaring niet is met wat we eigenlijk op dit moment willen ontstaat er wrijving. Weerstand. En dit kun je letterlijk vastzetten in je lijf. Op diverse plekken. Dit uit zich als spanning en op lange termijn kan dit zich zelfs als ziekte manifesteren.
Weerstand tegen het NU, tegen wat er op dit moment gebeurt. Je wil het niet, je wil het anders, het voelt niet fijn, het komt niet uit.
Gelukkig kunnen we ook oefenen om iets anders te doen.
Oefenen in ‘laten zijn’. Je hoeft het niet leuk te vinden, je hoeft het niet goed te praten of om te buigen. Laat het er gewoonweg zijn. Geef het ruimte. Laat het als het ware door je heen gaan.
In het moment kan het heel lastig zijn. Maar kijk eens naar het volgende moment. Dan is de ervaring misschien weer anders. Kun jij een ervaring benoemen die nog steeds voortduurt? Alles gaat voorbij.

PS Zin om hiermee te oefenen? Laat het me weten dan kijken wat het beste bij jou past. 1 op 1 of misschien de 8-weekse mindfulness training.
Of kom kennismaken met mindfulness en met mij op maandag 3 oktober tijdens de gratis workshop in Wognum!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs