Je bent niet je gedachten

Blog 20 september - 2023
@journey to welness

Dit vind ik nog steeds een van de mooiste inzichten die ik kreeg en wat ik dagelijks probeer toe te passen en vooral ook over te brengen aan anderen.
Dat wat je kunt ervaren kun je niet zijn. Ga maar eens na. Alles wat je kunt zien ben jij niet.
Dat geldt niet alleen voor dingen die je buiten je lichaam opmerkt, maar ook van binnenin jezelf.
Je bent niet je lichaam. Je hebt een lichaam. Als er iets aan je lichaam verandert ben JIJ toch niet anders? Alleen je lichaam. Dat kan steeds veranderen.
Dit geldt ook voor je gedachten en je emoties. Ze zijn er wel. Jij ervaart ze, maar je bent ze niet. Je hebt ze. Zie het maar als die glazen pot in het plaatje. Het is een ruimte waarin alles voorbij komt en jij kunt ernaar kijken.

Wanneer je dit lastig vindt kun je hiermee oefenen middels meditatie. Gewoon even een moment nemen om te gaan zitten (of liggen als je daar meer zin in hebt) en te ervaren wat er zoal voorbij komt.
Wat kun je voelen in je lichaam? Warmte, kou, spanning, ontspanning.
Wat kun je ervaren in je denken? Gaan je gedachten naar momenten die al geweest zijn of juist die nog komen gaan? Je hoeft niet mee te gaan in het verhaal. Dat creëert alleen nog maar meer denken.
En is er een gevoel of emotie aanwezig? Een prettig of onprettig gevoel? Of juist iets wat niet heel erg voelbaar is, een neutraal gevoel.

Op deze manier kun je oefenen in het ervaren, zonder je te identificeren. Je hebt een ervaring, je bent deze niet. Ze komen en gaan.
En hoe meer je hiermee oefent, hoe makkelijker het wordt om dit ook in het dagelijks leven toe te passen.
Zo hoef je niet meer op alles te reageren wat er voorbij komt. Je weet dat het komt en gaat.
Zo hoef je vervelende gevoelens niet meer weg te duwen, maar kun je ze laten zijn.
Zo kun je je gedachten voorbij laten gaan, zonder dat je wordt meegenomen en je je zorgen gaat maken.
Wat een vrijheid levert dat op!
Dat is leven in het moment.

Liefs, Nathalie

PS Wil je wat meer handvatten voor jezelf? Ik heb weer ruimte in de agenda voor coaching, zowel live als online. Laat je het me weten als je interesse hebt? Dan neem ik vrijblijvend contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs