Je ervaringen bepalen niet wie je bent

Blog 4 oktober - 2023

De Kracht van Mindfulness: Leren van Onze Ervaringen

In ons drukke en misschien soms wel overweldigende leven is het gemakkelijk om gevangen te raken in de waan van de dag. We worden vaak gedefinieerd door onze ervaringen, of het nu gaat om succesvolle momenten of uitdagingen en tegenslagen. Maar is dat echt wie we zijn?

Vaak identificeren we ons sterk met onze ervaringen. Als we succes ervaren, voelen we ons zelfverzekerd en waardevol. Maar als we falen of worstelen, kan dat onze eigenwaarde aantasten.
Mindfulness leert ons om een stap terug te doen en onze ervaringen te observeren zonder er volledig in op te gaan. Op deze manier kun je opmerken dat we niet beperkt worden door onze ervaringen. Het zijn maar tijdelijke gebeurtenissen in ons leven.

Deze momenten helpen ons te oefenen om met een open blik naar elke ervaring te kijken, zowel positief als negatief. In plaats van te oordelen over onszelf of anderen, proberen we te begrijpen wat we kunnen leren. Elke ervaring kun je op deze manier gebruiken om te oefenen.

Door mindfulness te beoefenen raken we minder gehecht aan onze identiteit welke gebaseerd is op externe gebeurtenissen en zijn meer gefocust op onze innerlijke ontwikkeling. Je kunt oefenen met accepteren wie je bent, in elk moment, met elke ervaring.

Mindfulness helpt ons ook om oordelen los te laten. We stoppen met onszelf en anderen te veroordelen op basis van oppervlakkige criteria. In plaats daarvan begrijpen we dat iedereen zijn eigen pad bewandelt en dat onze ervaringen ons uniek maken. Dit bevordert compassie en begrip in onze relaties.

Zie elke ervaring als een moment om te oefenen mindful te zijn. Leef bewust en met aandacht, voor jezelf en voor anderen.

“Onze ervaringen bepalen niet wie we zijn. Het is wat we ervan leren wat ertoe doet”

Zin om te ervaren wat mindfulness is en voor jou kan betekenen? Maandag 16 oktober geef ik een gratis workshop in Wognum. Je bent van harte welkom. Meld je aan via info@leveninhetmoment.nl of het aanmeldformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs