Zelfcompassie; hoe doe je dat?

Blog 27 april - 2022
Charlie Mackesy “De jongen, de mol, de vos en het paard”

Lief zijn voor jezelf.
Dat is niet altijd makkelijk.
Maar wel heel behulpzaam en als je er nog niet zo goed in bent de moeite waard om mee te oefenen.
Je kunt je voorstellen hoe fijn het is als een ander je steunt en er echt voor je is. (En hiermee bedoel ik niet alleen maar met je meepraten en je laten zwelgen in bijvoorbeeld zelfmedelijden)
Iedereen heeft zo zijn eigen manier ontwikkeld om voor zichzelf te zorgen en hoe je tegen jezelf praat wanneer het even niet zo lekker gaat.
Bijzonder ook om te zien dat de wetenschap stelt dat hoe meer je jezelf naar beneden haalt hoe meer oordelen je hebt over de mensen om je heen. Misschien iets om je bewust van te zijn?

Er is een hoop onderzoek gedaan naar zelfcompassie. Zo wordt gesteld dat het je motivatie en geluksgevoel vergroot, je zelfbeeld verbetert, het je meer veerkracht en zelfvertrouwen geeft en psychische stress vermindert.
De klinkt als de moeite waard toch?

Hoe zou je hier dan mee kunnen oefenen?
Kristin Neff, een zeer bekender auteur en onderzoeker rondom het thema zelfcompassie, zegt dat zelfcompassie volgens haar uit 3 elementen bestaat:

  1. Mindful zijn
    Heb je genoeg aandacht om op te merken wat er gebeurt.
    Geef jezelf de tijd en de ruimte om te benoemen wat er aan de hand is.
    Zonder helemaal opgeslokt te worden door de ervaring.
    Hoe voelt je lijf? Welke gedacten en gevoelens zijn er?
    Alleen observeren. Zonder oordeel en wens om het te willen veranderen.

  2. Vriendelijke houding naar jezelf
    Beeld je in een situatie eens in wat jij tegen een ander zou zeggen. Meestal vinden we het makkelijker om vriendelijker naar een ander te zijn dan naar onszelf.
    Wees je bewust van de woorden die je gebruikt naar jezelf. Misschien kun je kritiek veranderen door meer behulpzame, vriendelijke woorden.

  3. Besef van niet alleen zijn
    Wanneer je niet zo lekker in je vel voelt kun je gevoelens van afgescheidenheid ervaren en keer je meer in jezelf. Terwijl het kan helpen te beseffen dat we allemaal deze momenten hebben en deze gevoelens ervaren. Dit hoort bij ‘mens zijn’. We maken allemaal fouten en ervaren allemaal momenten en gevoelens waarin we ons niet prettig voelen.

En hoe fijn is het wanneer je deze hartskwaliteit kunt inzetten en jezelf kunt steunen wanneer je het nodig hebt! Op deze manier kun je er altijd voor jezelf zijn.

Laat je me weten hoe dit jou vergaat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs