Hoe je overtuigingen je persoonlijkheid vormen – en hoe je ze kunt veranderen

Blog 20 maart - 2025

Iedereen zou de prachtige animatie films Inside Out of Binnenstebuiten moeten zien. Het eerste deel vond ik al geweldig, maar het tweede deel greep me ook echt weer.
Hier is echt over nagedacht, neemt je helemaal mee en kan je, als je ervoor open staat, heel veel leren!

Heb je ooit het gevoel gehad dat je ‘nu eenmaal zo bent’? Of mensen dat wel eens horen zeggen?
Dat je persoonlijkheid vaststaat en dat je weinig invloed hebt op hoe je denkt en voelt? De film Inside Out 2 laat op een prachtige manier zien dat dit niet klopt. Onze persoonlijkheid is namelijk een verzameling overtuigingen, gevormd door kernherinneringen en ervaringen. Het mooie is: als je je hiervan bewust wordt, kun je ook bewust kiezen voor verandering.

Kernherinneringen en overtuigingen

In de film zien we hoe Riley’s (het meisje dat de hoofdpersoon speelt) kernherinneringen de basis vormen van haar overtuigingen. Deze overtuigingen creëren op hun beurt haar persoonlijkheid. Dit concept sluit nauw aan bij de wetenschap: neurons that fire together, wire together. Simpel gezegd betekent dit dat hoe vaker je een bepaalde gedachte of emotie ervaart, hoe sterker de neurale verbindingen in je brein worden. Hierdoor kunnen overtuigingen – positief of negatief – zich diep verankeren in wie je denkt te zijn. (Zie het eerste filmpje onderaan deze blog) 

De kracht van emoties

Naast overtuigingen spelen emoties een cruciale rol in Inside Out 2. Alle verschillende emoties krijgen letterlijk een stem en laten zien in het hoe ze samenwerken – of juist botsen – in onze ‘controlekamer’ om onze innerlijke wereld vorm te geven. De film herinnert ons eraan dat elke emotie er mag zijn en dat ze allemaal een waardevolle functie hebben. Woede, Verdriet, Angst en zelfs Schaamte dragen bij aan onze groei en zelfkennis. Dit is een essentieel inzicht binnen mindfulness: in plaats van emoties te onderdrukken of te vermijden, mogen we ze volledig ervaren en onderzoeken wat ze ons willen vertellen.

Alles mag er zijn

Een ander krachtig moment in de film is wanneer Joy (zij staat voor de emotie vreugde) in eerste instantie vervelende herinneringen wegstopt, in de hoop Riley te beschermen. Later ontdekt ze dat álle herinneringen waardevol zijn, ook de pijnlijke. Dit is een belangrijke les in mindfulness: in plaats van lastige gevoelens of herinneringen te onderdrukken, mogen we ze met open aandacht observeren en accepteren. Juist dit proces helpt ons om er anders mee om te gaan.

Van beperkende overtuigingen naar nieuwe mogelijkheden

Vaak houden we onbewust vast aan overtuigingen zoals: Ik ben nu eenmaal onzeker of Ik ben geen doorzetter. Maar als we erkennen dat deze overtuigingen slechts aangeleerde patronen zijn, ontstaat er ruimte om een nieuwe keuze te maken. Wat als je jezelf toestemming geeft om een nieuwe gedachte te herhalen? Bijvoorbeeld: Ik mag leren om met meer zelfvertrouwen te handelen of Ik kan stap voor stap doorzetten, ook als het spannend voelt.

Mindfulness-oefening: Herken en herschrijf je overtuigingen

Wil je zelf ervaren hoe je invloed kunt uitoefenen op je overtuigingen? Probeer dan deze korte mindfulness-oefening:

  1. Neem een paar minuten de tijd en sluit je ogen.
  2. Breng een overtuiging in gedachten die je vaak over jezelf herhaalt. Bijvoorbeeld: Ik ben niet goed genoeg.
  3. Observeer welke gevoelens en lichamelijke sensaties hierbij opkomen, zonder oordeel.
  4. Stel jezelf de vraag: Is deze overtuiging absoluut waar? en Wie zou ik zijn zonder deze gedachte?
  5. Formuleer een nieuwe, helpende overtuiging en herhaal deze zachtjes in gedachten. Bijvoorbeeld: Ik ben waardevol, precies zoals ik ben.
  6. Adem diep in en uit, en open je ogen met een frisse blik.

Door dit soort oefeningen regelmatig te doen, kun je bewust ruimte maken voor nieuwe, positieve overtuigingen die beter aansluiten bij wie je wílt zijn. Jij hebt de regie! Welke overtuiging zou jij willen veranderen? Deel het in de reacties! 💜


Hieronder zie je in het eerste filmpje hoe de overtuigingen van Riley haar persoonlijkheid creëren en in de tweede film (die een stuk langer is) een hele interessante beschrijving van de wetenschap achter deze mooie film.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs


Wil je meer informatie?