Het leven is wat je gedachten ervan maakt

Blog 23 juni - 2021

Je leven speelt zich maar op een plaats af. In jouw hoofd. In jouw perceptie.
Het is dat wat jij overal van denkt en vindt dat de ervaring kleurt.
Dus is het glas half vol of half leeg. Zie je wat er is of dat wat er niet is.

En hoe komen die gedachten er? Daar hoef je niets voor te doen. Die krijg je er gratis en voor niks bij als je wordt geboren met een brein. Het denkende gedeelte in je brein is als je bent geboren nog niet zo ontwikkeld maar dat komt vanzelf. En dan wanneer je geoefend bent met denken hoef je niets meer te doen, dan gaan de gedachten hun eigen gang. En hoe vaker je gedachten denkt, hoe vaker deze terug komen.
Van de 80.000 gedachten op een dag is 90% hetzelfde en 80% negatief.

Positief denken is dus makkelijker gezegd dan gedaan. Het vraagt van je dat je alert bent om getuige te zijn van je gedachtenpatronen. Ik ben inmiddels zo ver dat ik veel van mijn gedachten zie. Van veel gedachten weet ik ook dat ze niet waar en behulpzaam zijn, maar er zijn er nog genoeg die me meenemen.
Die neurale paden zijn zo sterk omdat ik deze zo vaak heb gedacht dat ik me ermee identificeer.
Vandaag had ik wel weer een mooi en behulpzaam inzicht. Ik weet dat ik gedachten heb en dat ik ze niet ben, maar omdat ik ze kan zien en in mijn hoofd voorbij komen voelde ik me ook ‘verantwoordelijk’ voor mijn gedachten. Alsof het mijn schuld is dat ze steeds voorbij komen.
Maar je kunt niets doen aan dat wat je denkt. Het is er gewoon.
En als ze er dan zijn, wees dan lief voor jezelf!

Dat wat je ziet is een afspiegeling van wat je denkt. Jouw buitenwereld is een vertaling van je binnenwereld.
Wat ervaar je? Is het fijn? Ben je ontspannen, rustig en tevreden met dat wat er NU is? Of voel je onrust, spanning en ontevredenheid?
Wanneer je onrust en onvrede ervaart kan dit alleen maar komen door gedachten over het verleden of de toekomst. Dus breng je aandacht naar het NU. Ons brein wil ons steeds doen geloven dat we door nog meer van hetzelfde te denken we ons uiteindelijk anders gaan voelen doordat er een oplossing ontstaat. Dit is alleen niet waar. Trap er niet in. Kom terug naar het NU en creëer ruimte zodat een ingeving vanuit een andere plek kan ontstaan. Een plek die je niet bereikt vanuit het denkende gedeelte van het brein.

Lukt het jou om los te komen van je favoriete probleem gedachten?

PS. Zal ik een keer met je mee kijken? Misschien is wandelcoaching wel iets voor jou! Ik heb weer plek in mijn agenda. Dus wacht niet te lang!
Of geef je op voor de 8 weekse mindfulness training welke na de zomervakantie weer van start gaat!
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs