Hoe weet jij waar jouw grens ligt?
Hoe voelt deze grens?
En wanneer je deze bereikt wat doe je dan?
Het is niet voor iedereen even makkelijk om grenzen aan te voelen, ze te bewaken of ze helder te maken naar een ander.
Maar wanneer jij niet in contact staat met je gevoel en niet kunt opmerken dat je een grens hebt bereikt bestaat de kans dat je deze overschrijdt.
Wanneer je dit te lang en te vaak doet kun je hier hinder van ondervinden.
Vind je het moeilijk om je grens te voelen?
Dan zou je eerst eens kunnen oefenen met het aanvoelen van fysieke grenzen. Wanneer je lichaam zich teveel inspant kun je bijvoorbeeld opmerken dat je adem stokt. Hierna zou je je kunnen richten op gevoelens. Deze kunnen als een wegwijzer fungeren naar een onderliggende behoefte.
Het overschrijden van je grenzen kan ook het negeren van je eigen behoefte zijn. Toegeven aan iets of iemand anders, terwijl je eigenlijk iets anders voelt/ zou willen.
Vind je het juist moeilijk om je grens aan te geven? Bedenk dan dat grenzen nodig zijn om je te kunnen verhouden tot anderen en omstandigheden.
Grenzen mogen duidelijk zijn maar hoeven niet star te zijn.
Een grens geeft aan dat je NU op dit moment een bepaalde behoefte voelt en die mag je respecteren en daar naar handelen. Dat gaat niemand voor jou doen. Jij bent de enige die dit kan doen.
Wanneer jij duidelijk bent in je grenzen naar jezelf kun je ook beter voor jezelf zorgen. Ook is het makkelijker voor de mensen om je heen om te weten waar ze aan toe zijn. Zo is het stellen van grenzen voor je kinderen een must. Dit doe je ook vanuit liefde voor je kinderen. Dus stel je eigen grenzen ook vanuit liefde voor jezelf!
Grenzen stellen is kiezen voor jezelf en dus kiezen voor vrijheid.
Liefs, Nathalie